Nella Näveri on Akukonin uusi suunnittelujohtaja

Arkkitehti (SAFA) Nella Näveri on aloittanut Akukonin suunnittelujohtajana 1.3.2024. Samalla hänet on nimitetty myös johtoryhmän jäseneksi.

Nella on työskennellyt Akukonissa vuodesta 2009 rakennus- ja huoneakustiikan sekä esitystilojen suunnittelun parissa, aluksi teknisenä avustajana, myöhemmin akustikkona ja tiimipäällikkönä. Hän on koulutukseltaan muusikko, luonnontieteiden kandidaatti ja arkkitehti. Nellan diplomityö Katsomot akustisissa esitystiloissa sai vuonna 2015 Matti Karjalaisen rahaston palkinnon tärkeästä akustiikan alan edistämistyöstä Suomessa.

Suunnittelujohtajana Näverin vastuulla on johtaa Akukonin suunnittelu- ja palvelutoimintaa sekä palvelujemme kehitystyötä niin, että tulevaisuudessa pystymme vastaamaan yhä paremmin asiakkaidemme tarpeisiin.

Lisätietoja antaa toimitusjohtaja Jukka Ahonen, jukka.ahonen@akukon.com, p. 010 3200 700.

Uli Jetzinger nimitetty Akukonin myyntijohtajaksi

M.Sc.(Econ.) Uli Jetzinger on nimitetty Akukonin myyntijohtajaksi 1.10.2023 alkaen. Samalla hänestä tulee Akukonin johtoryhmän jäsen. Ulin tehtäviin tulee kuulumaan Akukonin myyntityön organisoiminen ja johtaminen sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Ennen nimitystään Uli on toiminut monenlaisissa johtotehtävissä AV-alalla ja akustiikan parissa. Lisäksi hänellä on laaja kokemus alan asiantuntijatehtävistä sekä hyvä suomalainen ja kansainvälinen verkosto. Uuteen tehtävään Uli siirtyy nykyisestä tehtävästään projektipäällikkönä Akukonissa.


Lisätietoja antaa toimitusjohtaja Jukka Ahonen, jukka.ahonen@akukon.com, p. 010 3200 700.

Yleisötapahtumien melun selvitykset ja mittaukset

Monille meistä yleisötapahtuma on odotettu elämys, mutta toisille se voi olla häiritsevä meluhaitta. Tapahtumien meluhaittoja hallitaan melulaskennan, mittausten ja arviointien avulla.

Akukon tekee melulaskentaa, arviointeja ja akkreditoituja tapahtumamelumittauksia kaikkialla Suomessa. Mittauksia tehdään myös yhteistyössä tapahtuma-alalla toimivien yhteistyökumppaneidemme – esimerkiksi Akun Tehtaan – kanssa.

Meluilmoitusmenettely

Kaupunkiympäristöissä järjestettävissä tapahtumissa viranomaiset edellyttävät mittaajalta yhä useammin FINAS-akkreditointia tai Suomen Ympäristöministeriön sertifiointia. Usein edellytetään myös pätevän tahon etukäteen laatimaa melun leviämislaskentaa sekä mittaussuunnitelmaa.

Meluilmoitus tulee tehdä Ympäristönsuojelulain 118 § mukaan viimeistään 30 päivää ennen tapahtumaa, jonka jälkeen alueen ympäristöviranomainen antaa tapahtumaa koskevan päätöksensä. Päätöksessä kuvataan mm. tapahtumajärjestäjältä edellytetyt toimenpiteet meluhaitan rajaamiseksi sekä tapahtumasta viestiminen lähialueille.

Esimerkki kaupunkiympäristössä järjestettävästä musiikkitapahtumasta: Sideways 2023
Esimerkki kaupunkiympäristössä järjestettävästä musiikkitapahtumasta: Sideways 2023

Päätöksessä esitetään myös mahdollinen melun mittaus- ja seurantatarve, mittauspöytäkirjassa esitettävät seikat sekä mahdolliset melun raja-arvot lähimpien herkkien kohteiden luona (esimerkiksi asuinrakennukset tai hoitolaitokset). Mittaustarpeen pääpaino on tyypillisesti klo 22 jälkeen jatkuvissa tapahtumissa, mutta mikäli tapahtuma-venue on suunnitellut tiiviin tapahtumakauden, voidaan selvityksiä edellyttää myös klo 22 mennessä loppuvilta tapahtumilta. Tapahtumien meluilmoitukseen ja -seurantaan liittyvät vaiheet voivat olla seuraavanlaiset:

Tapahtuman suunnittelu ja meluilmoitusmenettely

On tärkeää huomata, että jokaiselle tapahtumalle annetaan aina tapauskohtaisesti harkitut toimenpidevaatimukset ja/tai raja-arvot. Läheskään kaikille tapahtumille ei anneta raja-arvoja, mutta mittauksia silti edellytetään seurannan takia. Toisaalta joillekin tapahtumille annetaan melun raja-arvot, mutta muita toimenpiteitä ei edellytetä yhtälaisesti.

Melun leviämislaskenta

Viranomaiselle toimitettavaan meluilmoitukseen tulee usein liittää päteväksi katsotun tahon laatima melunleviämislaskenta. Leviämislaskennan voi tehdä esim. NoizCalc -ohjelmistolla siinä tapauksessa, että äänentoistojärjestelmästä on saatavilla ArrayCalc -suunnitelma. Mikäli tällaista ei ole, tulee käyttää vaihtoehtoisia mallinnus- ja arviointimenetelmiä, joiden käyttö edellyttää hyvää asiantuntemusta vastaavista tapahtumista ja niiden aiheuttaman melun leviämisestä. Akukon on mitannut suurtapahtumien melua aktiivisesti vuodesta 1996, kerryttäen vahvaa käytännön sekä teorian kokemusta alalta vuosien varrella.

Laadukasta leviämislaskentaa varten mallintajan tulee hallita tapahtuman ympäristön paikkatietoympäristö, tunnistaen mahdolliset herkät kohteet ja muut melun kannalta merkittävät ympäristön ominaispiirteet. Lisäksi tulee tunnistaa mallintamiseen liittyvät epävarmuudet sekä tulosten käyttökelpoisuus yleisellä tasolla. Laskennan vaiheet yleensä ovat seuraavanlaiset:

Melumallintamisen vaiheet

Melun mittaaminen

Tapahtuman aikana melua voidaan mitata eri tavoin:

  1. Lyhyet mittausjaksot ympäristössä
  2. Jatkuva seuranta valituissa lähimmissä kohteissa
  3. Näiden yhdistelmä

Lyhyiden mittausjaksojen hyötynä on, että mittauksia voidaan suorittaa useassakin pisteessä eri suunnilla tapahtuma-alueeseen nähden. Mittauspisteet voivat sijaita katutasossa tai muuten vilkkaalla alueella, jonne ei välttämättä ole mahdollista jättää mittauslaitteistoa turvallisesti. Akukonin mittausten erityispiirteenä on, että esimerkiksi yksittäisen konserttitapahtuman osalta tulokset voidaan skaalata lyhyestäkin mittausjaksosta varsin luotettavasti vastaamaan koko konsertin aikaista äänitasoa kyseisessä pisteessä.

Jatkuvaa seurantaa suoritetaan tyypillisesti useamman päivän kestävissä tapahtumissa, jolloin lavoja ja niiden yhtäaikaista soittoa voi olla useita eri yhdistelmiä. Nykyaikainen laitteisto mahdollistaa etäseurannan, josta voidaan toimittaa seurantalinkit vaikkapa tapahtumajärjestäjälle melutasojen aktiivista seuraamista varten. Mittauslaitteet pyritään asentamaan vesikatoille tai parvekkeille, joista on suora näkyvyys tapahtuma-alueelle ja missä ne saavat olla turvassa koko tapahtuman ajan.

Joissain tapauksissa voidaan käyttää sekä jatkuvaa seurantaa etäluettavine linkkeineen että lyhyitä mittausjaksoja sellaisissa sijainneissa, joihin mittauslaitteistoa ei voi jättää turvallisesti tapahtuman ajaksi.

Tapahtuman mittaus suunnitellaan aina huolellisesti etukäteen ja mahdollisista kulkuluvista ja -järjestelyistä sovitaan toimijan kanssa erikseen.

Akukonin mittausraportissa esitetään paitsi mittaustulos myös asiantuntijan arvio varsinaisesta julkisivuun kohdistuvasta melusta.

Etäluettavan melumittarin asentaminen esiitymisalueen ympäristöön
Meluasiantuntijat Liisa Kilpilehto ja Manu Rönkkö asentavat etäluettavaa mittaria esiintymisalueen ympäristössä

Yhteistyö miksaajien ja ääniteknikoiden kanssa

Yhteistyö muiden tapahtuma-alan tekijöiden kanssa alkaa viimeistään jo meluilmoituksen leviämislaskennan tiimoilta, jolloin laskentaa varten tulee selvittää tapahtumassa käytettävän äänentoistolaitteiston tekniset tiedot. Usein lopulliset detaljit PA:n suhteen voidaan lyödä lukkoon vasta melko lähellä varsinaista tapahtumaa, jolloin onkin tärkeää varmistaa riittävän kattavat tekniset tiedot leviämislaskentaa varten jo alustavassa vaiheessa. Tämä tehdään luontevimmin ja kätevimmin yhteistyönä ääniteknikoiden kanssa. Sujuva yhteistyö mahdollistaa tehokkaan laskennan, ja Akukon onkin tehnyt tällaista yhteistyötä esimerkiksi Akun Tehtaan kanssa.

Mikserin pisteessä halutaan yleensä seurata äänitasoja jo tapahtumajärjestäjänkin toimesta, ja mikserin pisteessä tallennettu data voi hyvin toimia referenssidatana myöhemmässä analyysissä. Akukon voi yhdessä PA-toimittajan tai tapahtuman teknisen tuottajan kanssa osallistua äänitason testaamiseen ympäristössä, ja samalla varmistaa PA-toimittajan tai tapahtuman oman äänitasomittarin näyttävän edustavaa äänitasoa. Kyse ei ole varsinaisesta kalibroinnista (niistä voit lukea enemmän täältä), vaan pikemmin hyödyllisestä lisäarvosta mittalaitteiden tarkkuustason arvioinnissa.

Melun mittausta tapahtuma-alueella
Melun mittausta tapahtuma-alueella

Laajennamme Tampereella - uusi toimistomme Finlaysonilla

Akukonilla on Pirkanmaan alueella työn alla useita kohteita, joissa suunnittelemme akustiikkaa, melun ja tärinän torjuntaa tai esitystekniikkaa. Jo valmistuneista kohteista mainittakoon Nokia Arena, G Livelab Tampere Tampereen Kansi ja Sokos-hotelli Torni Tampere.

Tampereen kansi ja Nokia Arena

Hiljattain avatussa Finlaysonin alueella sijaitsevassa toimistossamme työskentelevät meluasiantuntija Mira Pykälistö, akustiikkasuunnittelija Janne Saarelainen ja AV-suunnittelija Juha Tuomimäki. Myös muu Akukonin henkilöstö - Suomessa yli 60 asiantuntijaa - on luonnollisesti asiakkaidemme käytettävissä myös Pirkanmaan alueen hankkeissa. Arvioimme, että jatkossa henkilöstömme kasvaa myös Tampereella.

Tampereen alueella sijaitsevat Akukonin kohteet ovat saaneet paljon positiivista huomiota onnistuneesta suunnittelusta. G Livelab Tampere on saanut useita palkintoja, mm. Tampereen kaupungin esteettömyyspalkinnon (2019), maailman parhaan konserttisalin Mondo*DR-palkinnon (2020), Tampereen kaupungin vuoden kulttuuriteko -palkinnon (2021) sekä vuoden musiikkiklubin Industry Awards -palkinnon (2021). Nokia Arena on vakiinnuttanut paikkansa erinomaisena monitoimiareenana, jossa ääni kuulostaa hyvältä ja tekniikka mahdollistaa näyttävät visuaaliset elämykset.

Jo mainittujen kohteiden lisäksi Akukonilla on Tampereella työn alla monien asunto- ja toimitila- ja tapahtumatilakohteiden suunnittelu. Esimerkkinä mainittakoon tapahtumatila Tullikamarin peruskorjaus, jossa teemme akustiikkaan ja esitystekniikkaan liittyvää suunnittelua.

Erilaisten yleisötapahtumien määrä kasvaa jatkuvasti. Niihin liittyvien meluhaittojen hallintaan ja melumittauksiin liittyen teemme yhteistyötä paikallisen toimijan Akun Tehtaan kanssa. Teemme Akun Tehtaan kanssa myös tapahtuma-areenoiden suunnitteluun liittyvää yhteistyötä.

Akukon sai uuden osakkaan

Tiimipäällikkö, akustikko Anni Haataja on Akukonin uusi osakas.

Anni on koulutukseltaan insinööri (YAMK). Hän on työskennellyt Akukonissa akustikkona vuodesta 2010. Ennen Akukoniin tuloaan hän toimi rakennnusalalla työnjohtotehtävissä. Tällä hetkellä Anni vetää yhtä neljästä akustiikkatiimistämme. Hänen työpisteensä sijaitsee Oulun toimistossamme kaupungin ydinkeskustassa. 

Akukonissa on kaikkiaan 23 osakasta, jotka kaikkki työskentelevät yrityksemme palveluksessa

Vuoden 2022 puupalkinnot on jaettu

Hatunnosto upealle Suomalaiselle puurakentamiselle! Nyt palkitut rakennukset ovat myös Akukonin akustiikkasuunnittelukohteita.

Helsinki-Vantaan lentoaseman sisäänkäyntirakennuksen alakatto on voittanut vuoden 2022 Puupalkinnon. Upeaa, että vihreän kullan maana tunnettu Suomi tervehtii matkailijoita tällaisella ilmestyksellä!

Pikku-Finlandia sai myös kiitosta. Tuomaristo palkitsi sen kunniamaininnalla ja se voitti vuotuisen yleisöäänestyksen.

Molempien palkittujen kohteiden akustiikkasuunnittelu on Akukonin käsialaa. Lentoaseman alakaton akustiikkasuunnittelusta vastasi akustikkomme Perttu Laukkanen. Myös Henrik Möller oli suunnittelussa mukana.

Pikku-Finlandian vastaavana akustikkona toimi rakennus- ja huoneakustiikan osalta Olli Salmensaari ja runkomeluvaimennuksen osalta Minna Santaholma.

Puurakennusten akustiikkasuunnittelu vaatii erikoisosaamista, johon Akukonissa on viime vuosina panostettu paljon.

Puupalkinto 2022

Aiheesta lisää: Puuinfo, linkin takana myös kuvia.

Akukonille uusi toimitusjohtaja

Tekniikan tohtori Jukka Ahonen on nimitetty Akukon Oy:n toimitusjohtajaksi 1.11.2022 alkaen. Jukka on työskennellyt Akukonissa vuodesta 2011 akustikkona, laatupäällikkönä, tiimipäällikkönä ja viimeksi liiketoimintajohtajana.

Vuodesta 2012 toimitusjohtajana toiminut Ari Lepoluoto keventää eläkeiän lähestyessä työkuormaansa ja siirtyy asiantuntijatehtäviin.

”Jukka on analyyttinen, johdonmukainen ja näkemyksellinen johtaja, joka nauttii työtovereidensa luottamusta ja arvostusta. Lisäksi hänellä on erittäin syvällinen ymmärrys osaamisalueidemme substansseista. Siirrän toimitusjohtajan tehtävät hänelle erittäin hyvällä mielellä”, sanoo Lepoluoto.

Jukka Ahonen ja Ari Lepoluoto (photo by Marjo Koivumäki Studio Apris oy Finland).

Lepoluodon toimitusjohtajakaudella Akukonin liikevaihto Suomessa on kasvanut noin kahdesta miljoonasta eurosta noin kuuteen miljoonaan, kasvun ollessa lähes kokonaan orgaanista. Uusia työpaikkoja Suomeen on syntynyt nelisenkymmentä. Lisäksi Akukonille on perustettu neljä toimivaa tytäryhtiötä ulkomaille.

”Strategiamme ydintä ovat osaava henkilöstö, osaamisalueisiimme erikoistuminen, osaamisen kehittäminen ja kansainvälistyminen. Kuluneena vuosikymmenenä monet samantapaiset toimistot ovat fuusioituneet osaksi isompia yrityksiä. Akukonissa olemme päättäneet toimia toisin, ja se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Jukka saa luotsattavakseen ainutlaatuisen asiantuntijaorganisaation, jonka tarina on vasta alussa,” toteaa Lepoluoto.

Akukon sai kaksi uutta laatupäällikköä

DI Minna Santaholma ja DI Toni Soininen on nimitetty Akukon-konsernin uusiksi laatupäälliköiksi. Laatupäälliköidemme tehtäväkenttä on laaja johtuen suomalaisten ja ulkomaalaisten toimipisteiden sekä akkreditoitujen mittausten ja kalibrointien suuresta lukumäärästä.

DI Minna Santaholma ja DI Toni Soininen on nimitetty Akukon-konsernin uusiksi laatupäälliköiksi.

Akukonin laatujärjestelmä on ISO9001 ja ISO17025 -normien mukainen, kattaen johtamisen, palvelutuotannon sekä mittaus- ja kalibrointitoiminnan käytännöt. Tämä on edellytyksenä myös mittaus- ja kalibrointitoimintamme akkreditoinneille.

Laatupäälliköiden tehtävänä on Akukonin puolesta huolehtia siitä, että toimintamme on normien mukaista ja akkreditointimme pysyvät ajan tasalla. Johtamisjärjestelmämme sekä mittaus- ja kalibrointitoimintamme auditoidaan vuosittain FINAS-akkreditointipalvelun toimesta.

Akkreditoiduista mittauksista saatujen tulosten evidenssiarvo on suurempi kuin akkreditoimattomissa mittauksissa ja kalibroinneissa. Tästä johtuen yhä useammin myös viranomaiset edellyttävät akkreditointia melumittauksissa ja ääniteknisissä mittauksissa. Evidenssiarvo syntyy akkreditoitujen mittausten ja kalibrointien metrologisesta jäljitettävyydestä, minkä lisäksi mittaus- ja kalibrointitoiminta, henkilöstön pätevyys, menetelmät, mittausepävarmuudet sekä laitteiston ja kalibrointien jäljitettävyys todennetaan ulkopuolisten arvioijien toimesta.

Akukonin mittaustoiminnan akkreditointi FINAS T229 on Suomen lisäksi voimassa Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Helsingissä sijaitsevan kalibrointilaboratoriomme toiminta on akkreditoitu tunnuksella FINAS K061.

Tähän asti sekä Minna että Toni ovat toimineet Akukonissa akustikon tehtävissä, joissa he edelleen jatkavat laatupäällikön tehtävien ohella.

Mats ja Jonas ovat uusia tiimipäälliköitämme

DI Mats Heikkinen on nimitetty runkomelu- ja tärinätiimimme (RMT) päälliköksi. Tähän asti hän on toiminut RMT-tiimissä asiantuntijana. RMT-tiimimme osaamisaluetta ovat runkomeluun ja tärinään liittyvät selvitykset ja torjuntaratkaisut.

KTM Jonas Möller on nimitetty hallintotiimimme päälliköksi. Tähän asti Jonas on vastannut Akukonin taloushallinnosta, ja tästä eteenpäin hän toimii myös hallintotiimimme esihenkilönä. Akukonissa hallintotiimin tehtäviin kuuluu taloushallinnon lisäksi asiakaspalveluun, myyntiin ja markkinointiin liittyviä tukitehtäviä. 

Turun Musiikkitaloon suunnitellaan maailmanluokan esitystekniikka

Orkesterimusiikille optimoitu akustiikka on Turun uuden musiikkitalon suunnittelun keskiössä, mikä on nostettu esiin myös uutisoinnissa. Vähemmän on puhuttu siitä, että taloon suunnitellaan myös maailmanluokan esitystekniikka.

Turun musiikkitalosta tulee Turun Filharmonisen Orkesterin uusi koti. Siitä tulee myös kansainvälisestikin arvioiden huipputasoinen esitystila vieraileville orkestereille ja artisteille. Akukon & Kahle -tiimi vastaa Turun uuden musiikkitalon akustiikan suunnittelusta. Akukonin oma tiimi vastaa esitystekniikan suunnittelusta ja hankintojen konsultoinnista. Kokonaisuutena Turun musiikkitalo on Akukonin tämän hetken laajin meneillään oleva esitystilojen suunnitteluprojekti. Akukon on kiinnitetty hankkeeseen PES-arkkitehtien kumppanina.

Esitystekniikalla tarkoitetaan esitystilan mekaniikkaa sekä valo-, ääni- ja kuvatekniikkaa. Mekaniikka kattaa mm. erilaisia nostimia ja säädettäviä verhostoja. Valaistuksen avulla huolehditaan siitä, että yleisö ja esiintyjät näkyvät ja näkevät. Valaistuksen ja projisoinnin avulla voidaan lisäksi luoda erilaisia visuaalisia tunnelmia, ja niitä voidaan käyttää myös esityksen taiteellisina elementteinä. Saliäänentoiston avulla tehdään kuuluvaksi kaikkea, joka muuten ei kovin hyvin kuuluisi, kuten esimerkiksi puhetta ja kevyempää musiikkia, sekä joissakin tapauksissa orkesteriteoksiin kuuluvia sähköisesti tuotettuja tai tallennettuja elementtejä. Saleissa käytetyn tekniikan lisäksi nykyaikaisen konserttitalon esitystekniikkaan kuuluu ääni- ja kuvatallenteissa sekä suoratoistossa käytettäviä välineitä.

Akukonin esitystekniikan tiimi koostuu tunnetuista ja arvostetuista osaajista, joista monilla on myös kansainvälisiä referenssejä. Projektipäällikkönä toimii Tapio Ilomäki, mekaniikan suunnittelusta vastaavat Toni Silvola ja Timo Risku, muun esitystekniikan suunnittelusta Juha Kiuru, Ville-Veikko Palviainen, Toni Poikonen, Johanna Storm ja Juha Storm. Ari Lepoluoto toimii suunnittelu- ja hankintaprosessin ohjauksen asiantuntijana ja Tero Hölttä saliäänen asiantuntijana. Sari Mäki huolehtii projektin hallinnollisista asioista.

Turun musiikkitalon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Harmonia-ryhmittymä, jonka muodostavat Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-arkkitehdit oy ja WSP Finland Oy. Musiikkitalo toteutetaan allianssimallilla. Aiheesta lisää:
- Turun kaupunki
- YLE
- Akukon

Uli ja Juha ovat uusia akukonlaisia

Saammeko esitellä kaksi uutta asiantuntijaamme: Uli Jetzinger ja Juha Tuomimäki.

MBA, Audio Engineer (SAE) Uli Jetzinger aloittaa Helsingissä projektipäällikkönä akustiikka- ja AV-projekteissamme. Uli on kansainvälisestikin tunnettu ammattilainen, jolle on karttunut laaja kokemus johtamis- ja asiantuntijatehtävistä toimialoillamme. Hän on työskennellyt myös Akukonissa aikaisemminkin, ja toivotammekin hänet tervetulleeksi takaisin! Uli siirtyy Akukoniin  S-Professional Oy:stä.

Medianomi (YAMK) Juha Tuomimäki on aloittanut Tampereella AV-asiantuntijana. Hänen osaamisaluettaan on kaikenlainen AV-tekniikka, etenkin video. Juha on aikaisemmin työskennellyt monenlaisissa AV-alan vaativissa käyttö- ja asiantuntijatehtävissä. Juha siirtyi meille Studiotec Oy:stä.

Akukon & Kahle suunnittelee Turun musiikkitalon akustiikan

Turun musiikkitalon allianssi on valinnut Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymän Turun musiikkitalon akustiikkasuunnittelijaksi. Pääakustikkoina toimivat Akukonin akustiikan ja toiminnallisuuden asiantuntija Henrik Möller sekä Akukonin pitkäaikainen yhteistyökumppani, kansainvälisesti arvostettu, belgialainen konserttisaliakustikkko Eckhard Kahle.

Akustiikkasuunnittelun projektipäälliköinä tulevat toimimaan Perttu Laukkanen ja Sara Vehviläinen Akukonista. Lisäksi tilaajan asiantuntijaksi on kiinnitetty akustiikan tutkija ja Aalto-yliopiston professori Tapio Lokki. 

Huipputason akustiikka on yksi Turun musiikkitalon päätavoitteista. Akustiikkasuunnittelijan valintaa edelsivät Turun filharmonisen orkesterin edustajien ja akustiikkasuunnittelijoiden keskustelut akustiikan tavoitteista ja soinnin ihanteista sekä tutustuminen referenssikohteisiin Norjassa.  

Turun musiikkitalosta rakentuu kansainvälisesti merkittävä musiikin keskus, jossa maailmanluokan akustiikka yhdistyy huippuluokan toimivuuteen. Talosta tulee uusin helmi Turun kulttuuritalojen ketjuun Aurajokivarressa, jossa ovat jo mm Sibelius-museo, Aboa Vetus & Ars Nova -museo, Taiteen talo, Turun Kaupunginteatteri, Wäinö Aaltosen museo ja tulevaisuudessa myös Historian ja tulevaisuuden museo. Talo on Turun filharmonisen orkesterin ja musiikin koti ja monimuotoinen musiikin keskus.  

Region and language

Select region and language

Current selection: