Aalto-yliopiston Äänimaa

Aalto-yliopisto

Muuttorumban ja hieman solmuisten piuhojen keskellä Akukon Oy suunnitteli yliopiston äänituotantotilaan akustiikan ja audiovisuaalisen tekniikan.

Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos muutti Helsingin Arabianrannasta Espoon Otaniemeen vuoden 2017 alussa. Uusiin tiloihin rakennettiin äänistudiot ja elokuvateatteri opetuksen käyttöön.

Äänimaa-yksikkö koostuu vanhaan ja peruskorjaamattomaan taloon tehdyistä studiotiloista, joissa tullaan työskentelemään vuosia ennen lopullista osoitetta. Studiot rakennettiin vanhojen huoneiden sisään.

Äänimaan studiotiloihin kuuluvat miksaamo, foley-stage, foley-tarkkaamo sekä ääni- ja kuvaeditit. Foley-äänillä tarkoitetaan elokuvaan jälkiäänitettyjä ääniä, tyypillisesti askeleiden, vaatteiden ja esineiden ääniä.

Miksaamo rakennettiin Sylomer-tärinäeristeiden päälle.
– Huone suunniteltiin 16-kanavaisen Meyer Soundin kaiutinjärjestelmän ympärille, joka asennettiin Dolbyn Atmos -spesifikaation mukaisesti, kertoo Akukonin Janne Riionheimo.

Äänimaan AV-tuotantotekniikan asensi ja pääosin myös toimitti Studiotec Oy. Avid-järjestelmän toimitti Msonic Oy.

"Foley-Studio on parempi kuin odotin"

Opittavaa jäi tästäkin kiivaan aikataulun projektista, sanoo Äänimaan teknisenä vastuuhenkilönä toimiva Juha Tanhuanpää.
– Oli paljon toimijoita ja vastuut olivat aina välillä epäselviä. Aallon päähän olisi tarvittu yksi selkeästi nimetty vastuuhenkilö.

Kuitenkin, loppu hyvin - kaikki hyvin.
– En ole kehujatyyppiä, mutta Akukonin Janne Riionheimoa haluaisin erityisesti kiittää. Hän teki hyvin sen, minkä annetuilla resursseilla pystyi. Foley-Studio on parempi kuin odotin, vaikka tilat itsessään ovat haastavat.

Asiantuntija ajattelee loppukäyttäjää

Suuressa organisaatiossa käyttäjän osa on melkoisen mukava. Käyttäjä esittää perustellut toiveensa, toivoo, että ne huomioidaan vakavasti ja lopun edestä seuraa sivusta tilanteen kehittymistä. Toisin ovat tilaajan ja toimittajan tehtävät. Toimittaja saattaa yrittää myydä liikaa, eikä tilaaja aina voi olla kaiken toimialansa kattavalla uusimmalla kartalla. Tässä raossa toimii asiantuntijayritys, se konsultti, joka kertoo ja suunnittelee, mitä tilaajan kannattaa tarvita - ja miksi.

Käyttäjä, tässä tapauksessa elokuvaäänityksen ja äänisuunnittelun lehtori Patrick Boullenger toteaa, että Akukonin osalta kaikki on sujunut mallikkaasti ja että Akukon on ollut ikään kuin käyttäjien tukena.
– Suunnittelun ammattilaistoimisto ajoi asioita, jotka olivat järkeviä. Pientä säätöä on sittemmin ilmennyt jossakin kaiuttimien sijoittelussa ja sen sellaisessa, mutta vanhan talotekniikan tuomia murheita ja pirullista kiirettä ajatellen kaikki meni maaliin varsin hyvin.

Hetkinen. Kiire? Onko se jokaiseen projektiin sisältyvä perusoletus vai mistä se oikein niin usein mukaan ui? Patrick Boullenger miettii tovin ja sovittelee sitten sanojaan.
– Kaiketi on niin, että aikataulut alkavat mättää siinä kohtaa, kun tilaajapuoli empii tilaustensa kanssa.
Aalto-yliopiston Äänimaan tapauksessa lisämutkaa tuottivat muutto väliaikaistiloihin ja siinä yhteydessä koko opetus- ja tuotantotilojen kalustokannan uusimisen tarve.

Teksti: Jukka Sundholm

Tilaaja Aalto-yliopisto
Akukonin tuottamat suunnittelupalvelut Akustiikan suunnittelu ja AV-suunnittelu
Akukonin tiimi DI Janne Riionheimo (akustiikka)
DI Toni Poikonen (AV-tuotantotekniikka)
 Ins. (AMK) Jussi Vartio (AV-tuotantotekniikka)

Jaa artikkeli

  • Facebook
  • Twitter

Region and language

Select region and language

Current selection: