Kastellin monitoimitalossa viihdytään

Kastellin monitoimitalo on Oulussa sijaitseva yhdistetty oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskus. Talossa toimii päiväkoti, peruskoulu, lukio ja aikuislukio sekä kansalaisopisto, kirjasto ja nuorisotilat. Monipuoliset liikuntatilat ovat myös koulun ulkopuolisten harrastus- ja urheiluryhmien käytettävissä.

Talo on suunniteltu kestämään aikaa. Se on toteuttu elinkaarihankkeena, jolloin Lemminkäinen elinkaaritoteuttajana vastaa talon huollosta ja ylläpidosta 25 vuoden palvelujakson ajan. Tilat ovat helposti muunneltavissa ja niiden suunnittelussa on painotettu kaiken ikäisten käyttäjien viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Akustiikkasuunnittelulla lisää viihtyvyyttä

Hyvä akustiikka on yksi Kastellin viihtyvyyttä lisäävistä tekijöistä. Akukon oli mukana akustiikan suunnittelussa tarjousvaiheesta lähtien. Yhteistyö Lemminkäisen ja arkkitehtien kanssa sujui hyvin ja tuloksena on kokonaisuus, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Akukonin akustiikkakonsultti, insinööri Anni Haatajan mukaan suunnittelussa lähdettiin liikkeelle akustisista vaatimuksista.

”Niissä määritellään tilojen ääneneristys, taustamelutasot ja huoneakustiikka. Tarkastelimme näitä asioita aluksi arkkitehdin piirtämistä pohjapiirroksista ja rakennusvaiheessa kävimme paikan päällä tarkastamassa, että suunnitelmat toteutuivat ja olivat linjassa vaatimusten kanssa.”

Sisällä rakennuksessa otettiin huomioon korkeat tilat, joita on paljon. Rakennusmateriaalina käytetty betoni, sekä esimerkiksi luokkahuoneiden jakomahdollisuus ja muuntojoustavuus vaikuttivat myös akustiikkasuunniteluun.

”Kastellissa opiskelee ja työskentelee yhteensä 2000 ihmistä. Suuri oppilasmäärä tuo omat haasteensa tilojen akustiikalle”, Haataja sanoo.

Keskellä koulua sijaitsevassa ruokalassa ruokailee jopa 400 lasta ja henkilökuntaan kuuluvaa yhtä aikaa. Tila on korkea, ja sienimäisen pilarit ovat betonia. Haastavan tilan huoneakustiseksi vaimennukseksi valittiin ruiskupinnoitettu akustiikkalevy.

Haatajan mukaan akustiikan suunnittelu on aina kompromissien löytämistä.

”Taiteilemme käytettävyyden, esteettisyyden ja hyvän äänimaailman välillä. Meidän tehtävämme on antaa suosituksia ja avustaa suunnitteluryhmää ja toteuttajaa löytämään paras ratkaisu”, Haataja sanoo.

Mukava työskennellä

Kastellin koulun rehtori Timo Salmi seurasi rakennuksen valmistumista läheltä. Hän on lopputulokseen tyytyväinen.

”Mielestäni akustiikka on huomattavan hyvä”, Salmi sanoo.

Salmi on nähnyt 30 vuoden työuransa aikana, miten akustiikan merkitys koulujen suunnittelussa on kasvanut. Suunta on hänestä oikea.

”Koulu- ja päiväkotiympäristössä akustiikalla on merkitystä paitsi viihtyvyyteen, myös fyysiseen terveyteen. Hyvin akustoidussa tilassa opettajan ei tarvitse korottaa ääntään, eikä ylimääräinen hälinä väsytä lapsia”, Salmi perustelee.

Musiikinopettaja Mikko Kärkkäinen miettii hetken minkälaisia kokemuksia hänellä on oman luokkahuoneensa akustiikasta.

”Itse asiassa en ole joutunut ajattelemaan koko asiaa. Se on varmasti merkki siitä, että kaikki toimii kuten pitää. Luokkahuoneessa on mukava työskennellä, sehän se on tärkeintä”, Kärkkäinen toteaa.

Musiikkiluokasta toki kuuluu ääniä yläpuolella olevan terveydenhoitajan odotustilaan. Hyvän ääneneristyksen ansiosta tiloja voidaan kuitenkin hyvin käyttää yhtä aikaa.

Alakoulun opettaja Hanna-Reeta Vehmas opettaa luokassa, jonka saa avattua yhdeksi isoksi tilaksi naapuriluokan kanssa. Avattuna tilassa on jopa 50 pikkukoululaista. Koululaisista lähtee ääntä, mutta Vehmaan mukaan tila pysyy yllättävän rauhallisena.

”Kun väliovi lukitaan kunnolla, voimme soittaa naapuriluokassa pianoa ilman että vieressä kuullaan. Olen ollut tiloihin tyytyväinen”, Vehmas sanoo.

Kiitosta ulkomailta asti

Kastellin akustiikka on saanut kiitosta ulkomaita myöten. Koulussa vierailleet ihmiset ovat kiinnittäneet huomiota siihen, miten rauhallista suuressa talossa on.

”Moni ihmettelee sitä, missä kaikki 2000 ihmistä ovat”, Salmi myöntää.

Taitavalla arkkitehtuurilla on saatu aikaiseksi intiimejä tiloja, joiden tunnelmaa hyvä akustiikka tukee.

Rehtori Timo Salmi on erityisen tyytyväinen auditorioon, jonka jälkikaiunta-aika on tilaan nähden juuri sopiva. Tilaa on voitu vuokrata jopa teatteriryhmille.

”Itse en tarvitse edes mikkiä kun puhun parille sadalle auditoriossa istuvalle”, Salmi kiittelee.

Tärkeintä hänestä on se, että henkilökunta voi tehdä työtään ilman, että joutuisi kiinnittämään huomiota akustiikkaan, valaisuun tai työergonomiaan.

”Elämme täällä hyvää arkea. Sitä pitää muistaa arvostaa.”

Elinkaaritoteuttaja Lemminkäinen
Tilaaja Oulun tilakeskus
Akukonin tuottamat palvelut Huoneakustinen suunnittelu
Rakennusakustinen suunnittelu
Akustinen valvonta ja mittaukset
Akukonin tiimi Olli Salmensaari
Tarja Lahti
Anni Haataja

Teksti: Susanna Chazalmartin

Jaa artikkeli

  • Facebook
  • Twitter

Region and language

Select region and language

Current selection: