­Nokia Arena ja Tampereen kansi ovat huippuluokan ääniympäristöjä

Alussa oli melun ja tärinän kannalta erittäin hankala rakennuspaikka. Lopputuloksena saatiin moneen kertaan palkittu monitoimiareena huippuluokan äänenlaadulla sekä kaikki meluun ja tärinään liittyvät vaatimukset täyttävä uusi kaupunginosa hotelleineen, toimitiloineen ja asuntoineen.

Tampereen kansi muodostaa kokonaisen uuden kaupunginosan, jossa on Nokia Arenan lisäksi useita asuinkerrostaloja, toimitiloja ja hotelli Lapland Hotels Arena. Suomen suurimpiin kuuluvassa hybridihankkeessa Akukon vastasi runkomeluun, tärinään sekä rakennus- ja huoneakustiikkaan liittyvästä suunnittelusta ja mittauksista. Lisäksi Akukonin AV-tiimi vastasi esitystekniikan konsultoinnista.

Tampereen kansi

Nokia Arenan akustiikka mahdollistaa huippuluokan äänenlaadun

Nokia Arena on Ilveksen ja Tapparan kotikenttä. Arenaa ei kuitenkaan ole rakennettu pelkästään jääkiekkoa varten. Se on myös monipuolinen tapahtumatila ja elämyskeskus, jolla järjestetään konsertteja ja viihdetapahtumia.  Kaikkien tapahtumien yleisökokemuksen kulmakiviä ovat hyvä ääni ja elämyksellinen toteutus valoineen ja visuaalisine elementteineen.

Audiovisuaaliset elementit ovat mykyaikaisten urheilutapahtumien olennainen osa. Kuva: Akun Tehdas

Urheilutapahtuman äänimaisema ei nykyaikana koostu vain kenttätapahtumien ja yleisön äänistä, kuulutuksista ja Maamme-laulusta. Yleisö odottaa urheilutapahtumalta kokonaisvaltaista elämyksellisyyttä, jonka rakennuspalikoita ovat hyvin suunniteltu äänimaailma ja visuaalisuus. Urheilutapahtuman äänimaailma sisältää puheen lisäksi musiikkia, tehosteita ja muita äänielementtejä.

Akustiikka luo perustan hyvälle yleisökokemukselle, olipa kyseessä sitten jääkiekkomatsi, konsertti tai mikä tahansa tapahtuma. Puheen tulee olla selkeää ja musiikin nautittavaa. Tehosteiden ja muiden äänielementtien tulee kuulostaa siltä, millaiseksi ne on suunniteltu. Estradilla, kentällä ja yleisössä syntyvän äänen tulee ympäröidä katsomossa istuva kuulija siten, että hän kokee olevansa mukana suurtapahtumassa.

Rakennus- ja huoneakustiikan suunnittelusta vastasivat Akukonissa pääasiassa Perttu Laukkanen ja Olli Salmensaari. Mittausten ja palautteen perusteella Nokia Arenan sisäakustiikka on maailmanluokkaa.

Mats Heikkinen ja Perttu Laukkanen olivat avainrooleissa Nokia Arenan ja Tampereen kannen suunnittelussa.

Nokia Arenan tapahtumatekniikkaa operoi Akun Tehdas, jonka järjestelmäsuunnittelija Samuel Merisalo kommentoi akustiikkaa näin:

Nokia Arena on saanut tapahtumien ääniammattilaisilta hyvää palautetta akustiikasta, joka selkeästi erottuu edukseen muihin Suomen monitoimiareenoihin verrattuna. Kaikessa näkee ja kuulee, että akustiikkaan on panostettu. Akustiikkasuunnittelu on ulottunut jopa istuimiin ja moniin sisätilan yksityiskohtiin.

Akustiikan ja meluntorjunnan ohella Akukon konsultoi Nokia Arenan suunnitteluvaiheessa myös esitystekniikkaan liittyvissä asioissa. Arenan esitystekniikkaa toteutti mm. Studiotec Oy, joka kertoo aiheesta verkkosivuillaan.

Tapahtumatekniikan rakentamista Nokia Arenalla. Kuva: Akun Tehdas

Raideliikenteen aiheuttama tärinä ja melu eivät saa häiritä

Poikkeuksellisen haastavaksi tämän projektin teki rakennuspaikan sijainti Suomen pääradan päällä. Tampereen kannen alta kulkee suuri määrä junia vuorokauden ympäri. Raideliikenteen aiheuttama maaperän värähtely kytkeytyy kansirakenteeseen ja siitä eteenpäin kannen rakennuksiin. Rakennuksessa värähtely voidaan kokea kuultavana runkomeluna tai tuntoaistin kautta tärinänä.

Etenkin yöaikaan liikennöivät tavara- ja autojunat aiheuttivat merkittävän riskin asuinrakennusten asumisviihtyvyyden osalta. Hyvin laajoilla ja paikoitellen uniikeilla sekä räätälöidyillä torjuntatoimilla mahdollistettiin Tampereen kannella olevien ihmisten ja kannen alla kulkevien junien häiriötön yhteiselo.

Suomen päärata kulkee Tampereen kannen alta.

Tampereen kannen runkomelun ja tärinän torjuntasuunnittelu ja toteutuksen laadun varmistaminen oli Akukonille suuri, useita vuosia jatkunut projekti. Akukonin runkomelu- ja tärinätiimin päällikkö Mats Heikkinen kertoo, että projekti oli runkomelun ja tärinän kannalta ylivoimaisesti laajin ja haastavin, johon hän on osallistunut tai mitä Suomessa on tehty. Projektissa hyödynnettiin koko tiimin osaamista ja kehitettiin ainutlaatuisia mittaus- sekä mallinnusmenetelmiä.

Tampereen Kannen mittauksissa hyödynnettiin Akukonin kehittämää uniikkia äänisiltatyökalua. Kyseessä on mittaus- ja analyysimenetelmä, jonka avulla voidaan selvittää värähtelyn kulkureittejä rakentamisen aikana ja sen jälkeen. Näin voidaan löytää mahdollisia ongelmakohtia, esimerkiksi tahattomasti toisiinsa kiinnittyneitä rakenteita, joiden kautta värähtely etenee tehokkaasti, ja korjata ne ennen rakennuksen käyttöönottoa.

Eri raiteiden ja vaihteiden vaikutuksia runkomeluun ja tärinään tutkittiin jopa varta vasten mittauksiin varatulla veturilla, jolla ajettiin suunnitellusti kansirakenteen alla eri reittejä.

Runkomelu- ja täninämittauksissa käytettiin veturia, jolla ajettiin kannen alla mittaussuunnitelman mukaan.

Valtava määrä palkintoja

Nokia Arena, eli Tampereen kannen areena, on voittanut useita palkintoja:

Akukonin tiimi

Melu, runkomelu- ja tärinä

Mats Heikkinen, Jukka Pätynen, Timo Peltonen, Lauri Vapalahti, Minna Santaholma, Mira Pykälistö, Jussi Vartio, Henri Penttinen, Sakari Tervo

Rakennus- ja huoneakustiikka

Perttu Laukkanen, Olli Salmensaari, Janne Saarelainen, Hassan Al-Ramadani

Esitystekniikka

Tapio Ilomäki, Mikko Joenpolvi, Johanna Storm, Mira Pykälistö

Aiheesta muualla:

Projektiuutiset

Nokia Arena

SRV

Nokia Arenaan ja Tampereen kanteen liittyviä palveluita

Jaa artikkeli

  • Facebook
  • Twitter

Region and language

Select region and language

Current selection: