U 11 on YLE:n uusi keskikokoinen ulkotuotantoauto

Yle Tuotanto & Design operoi kolmea ulkotuotantoautoa. Niistä U11 on suunniteltu keskikokoisiin monikameratuotantoihin. Sillä toteutetaan niin TV- kuin webcasting-lähetyksiä.

Yleisradio järjesti ulkotuotantoauton hankinnasta EU-tarjouskilpailun, jonka voitti esitystekniikan moniurakoitsija Studiotec Oy. Hankkeen projektinjohdosta vastasi auton suunnittelussa mukana ollut Akukon.

Auton teknisen suunnitelman lähtökohtana oli Ylen laatima perussuunnitelma, joka työstettiin valmiiksi hankintasuunnitelmaksi Ylen ja Akukonin yhteistyönä.

Ylen käyttömestari Jouni Salonen työskentelee U11-auton kanssa viikoittain.
– EU-tarjouksia saapui monenlaisia, kallein ja erikoisin taisi olla italialainen, hintaluokassa kolme miljoonaa euroa. Hankkeeseen oli budjetoitu 1,5 miljoonaa euroa.

Autosta löytyvät kolmesta eri tilasta työpisteet kymmenelle henkilölle. Kuva- ja äänitarkkaamon ja ohjaamon auto rakennettiin 18 tonnin kuorma-auton alustalle ja se varustettiin kuudella kameralla. Lisäkameroilla määrä on mahdollista tuplata. 12-metrinen kori on osittain levitettävä, mikä mahdollistaa ergonomiset työtilat ja monikäyttöisyyden.

Käyttömestari Salosen mukaan U11 on sisätilojen suunnittelun puolesta ja muutenkin osoittautunut hyväksi työkaluksi.
– Sitä on käytetty paljon, isoista pieniin tuotantoihin. On tehty Radion sinfoniaorkesteria Musiikkitalolta, palloilua ja runsaasti muuta urheilua, esimerkkinä MM-kisojen kotimaan lähetykset Lahdesta.
Tekniikasta vastaava Salonen on tyytyväinen siihen lopputulokseen, joka Akukonin projektinjohdolla on saavutettu.

Auton toimittajaksi valittu Studiotec Oy toimi autoprojektissa yhteistyössä Qualitron Oy:n ja Prolines Oy:n kanssa. Auton suunnittelun ja hankinnan projektipäällikkönä toimi Akukon Oy:n DI Toni Poikonen.

Teksti: Jukka Sundholm

Tilaaja Yleisradio
Akukonin tuottamat palvelut

Projektinjohto, akustiikan suunnittelu ja osa tuotantotekniikan suunnittelusta.

Akukonin tiimi Projektinjohtaja Toni Poikonen (suunnittelu ja hankinta)

Jaa artikkeli

  • Facebook
  • Twitter

Region and language

Select region and language

Current selection: