Turun Musiikkitaloon suunnitellaan maailmanluokan esitystekniikka

10.6.2022

Orkesterimusiikille optimoitu akustiikka on Turun uuden musiikkitalon suunnittelun keskiössä, mikä on nostettu esiin myös uutisoinnissa. Vähemmän on puhuttu siitä, että taloon suunnitellaan myös maailmanluokan esitystekniikka.

Turun musiikkitalosta tulee Turun Filharmonisen Orkesterin uusi koti. Siitä tulee myös kansainvälisestikin arvioiden huipputasoinen esitystila vieraileville orkestereille ja artisteille. Akukon & Kahle -tiimi vastaa Turun uuden musiikkitalon akustiikan suunnittelusta. Akukonin oma tiimi vastaa esitystekniikan suunnittelusta ja hankintojen konsultoinnista. Kokonaisuutena Turun musiikkitalo on Akukonin tämän hetken laajin meneillään oleva esitystilojen suunnitteluprojekti. Akukon on kiinnitetty hankkeeseen PES-arkkitehtien kumppanina.

Esitystekniikalla tarkoitetaan esitystilan mekaniikkaa sekä valo-, ääni- ja kuvatekniikkaa. Mekaniikka kattaa mm. erilaisia nostimia ja säädettäviä verhostoja. Valaistuksen avulla huolehditaan siitä, että yleisö ja esiintyjät näkyvät ja näkevät. Valaistuksen ja projisoinnin avulla voidaan lisäksi luoda erilaisia visuaalisia tunnelmia, ja niitä voidaan käyttää myös esityksen taiteellisina elementteinä. Saliäänentoiston avulla tehdään kuuluvaksi kaikkea, joka muuten ei kovin hyvin kuuluisi, kuten esimerkiksi puhetta ja kevyempää musiikkia, sekä joissakin tapauksissa orkesteriteoksiin kuuluvia sähköisesti tuotettuja tai tallennettuja elementtejä. Saleissa käytetyn tekniikan lisäksi nykyaikaisen konserttitalon esitystekniikkaan kuuluu ääni- ja kuvatallenteissa sekä suoratoistossa käytettäviä välineitä.

Akukonin esitystekniikan tiimi koostuu tunnetuista ja arvostetuista osaajista, joista monilla on myös kansainvälisiä referenssejä. Projektipäällikkönä toimii Tapio Ilomäki, mekaniikan suunnittelusta vastaavat Toni Silvola ja Timo Risku, muun esitystekniikan suunnittelusta Juha Kiuru, Ville-Veikko Palviainen, Toni Poikonen, Johanna Storm ja Juha Storm. Ari Lepoluoto toimii suunnittelu- ja hankintaprosessin ohjauksen asiantuntijana ja Tero Hölttä saliäänen asiantuntijana. Sari Mäki huolehtii projektin hallinnollisista asioista.

Turun musiikkitalon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Harmonia-ryhmittymä, jonka muodostavat Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-arkkitehdit oy ja WSP Finland Oy. Musiikkitalo toteutetaan allianssimallilla. Aiheesta lisää:
- Turun kaupunki
- YLE
- Akukon

Jaa artikkeli

  • Facebook
  • Twitter

Region and language

Select region and language

Current selection: