Huovisen Leipomo

Huovisen Leipomo on oululainen perinneleipomo, jonka Iso-Ilmariksi kutsuttu kahvila-myymälä muutti loppuvuodesta 2015 uusiin tiloihin. Tilan interiööristä vastasi sisustusarkkitehti Laura Ainali-Karjalainen, joka huomasi pian, että korkea tila vaati avuksi ammattitaitoista huoneakustiikan suunnittelijaa.

Akukonin rakennus- ja huoneakustiikan konsultti Anni Haataja kertoo, että uusi tila on korkea ja kaareva, mutta kattoa ei haluttu muokata. Niinpä akustointiin tuli keksiä toisenlaisia ratkaisuja.

”Tilassa haastavin akustoitava olikin juuri korkea myymälätila. Muissa tiloissa kattokorkeus on maltillisempi, joten jälkikaiunta-aika ei ole niin pitkä.”

Uusi tila toimi aikoinaan VR:n vaunuhallina, joten historia ja tilan ilme ohjasivat industrial-henkiseen sisustukseen, jollaista myös asiakas toivoi. Haataja teki tilassa jälkikaiunta-aikamittauksen, jonka pohjalta voitiin suunnitella tilaan parhaat mahdolliset pintamateriaalit. Haataja osasikin ehdottaa mittauksen pohjalta toimivia materiaaleja, joista Ainali-Karjalainen valitsi sisustuksen henkeen parhaiten sopivat tuotteet.

Kahvila-myymälä koostuu erilaisista tiloista:  Myymälässä on olennaista, että myyjä ja asiakas kuulevat toisiaan esteettömästi myyntitiskillä. Kahvilatilassa keskustellaan, joten äänitaso voi olla suurempi. Myymälän takaosassa on puolestaan pieni leipomo- ja kylmätila, jossa tapahtuu paljon pakkaamista ja varastoimista. Takatilan äänet eivät saa kuulua häiritsevästi myyntitiskille ja kahvilan puolelle. Kahvilassa on myös pieni soppi, jonne asiakkaat voivat vetäytyä esimerkiksi soittamaan puhelua. Sopessa onkin näin ollen enemmän vaimennusmateriaalia kuin muissa tiloissa.

Koska kattoon ei haluttu koskea, akustointi tuli sijoitella pääosin seinille. Materiaaliksi valittiin rei’itetty  metalliverkko, jonka takana on vaimennuslevy. Kun rei’itys on tarpeeksi iso, verkon takana oleva vaimennus toimii hyvin. Lisäksi tiskin takaseinään ja alakattoon tuotiin akustointilevyä.

Näin toimittiin sen takia, että pelkkä katon akustoiminen jättää tilan meluisaksi ja kaikuvaksi kuulijan tasolla. Lisäksi katto haluttiin jättää entiselleen. Tavoitteena oli, että pöytäryhmiin saataisiin intiimin tilan tuntu eikä muiden ihmisten keskustelu kuulostaisi kovin hälyisältä.

Sopivia materiaaleja valitessa mietittiin tarkasti myymälä-kahvilan tarpeita: asiakkaan korkeudella olevan akustoinnin tuli kestää puhdistusta. Piilotettu akustointilevy ei altistu kulutukselle, joten se on tilassa kestävä ratkaisu, jota ei tarvitse uusia pian.

Ainali-Karjalaisen mukaan uusi Iso-Ilmari on saanut asiakkailta paljon positiivista palautetta.

”Olen todella tyytyväinen, että projektissa oli akustikko apuna. Paikka ei ole ollenkaan hälyinen ja moni on ihmetellyt, miten voi olla näin hyvä akustiikka, vaikka tila on korkea.”

Tilaaja/rakennuttaja Huovisen Leipomo
Projektien aloitukset ja päivitykset 10/2015
Lopetus Leipomo avattu 2/2016
Projektityyppi Saneeraus
Akukonin tuottamat palvelut Huoneakustiikan suunnittelu
Akukonin tiimi Anni Haataja, Janne Hautsalo

Jaa artikkeli

  • Facebook
  • Twitter

Region and language

Select region and language

Current selection: